Puhatestű férgek


A puhatestűek rendszerezése

Megosztás Facebook-on A puhatestűek törzse az ősi laposférgekből fejlődött ki, párhuzamosan a gyűrűsférgekkel, testükben nem alakult ki szelvényezettség. A gyűrűsférgeknél fejlettebbek, hiszen emésztőmirigyeik vannak, külön légzőszervvel rendelkeznek, van szívük és érzékszerveik is egész fejlettek. Testtájaik is vannak: fej, láb, köpeny és zsigerzacskó. Ez először feltehetőleg az erős hullámverés ellen puhatestű férgek, e mellett hatékony volt a ragadozókkal szembeni védelemben. A csigák háza apálykor a kiszáradás ellen is védelmet nyújtott, így a szárazföldön is kezdtek elterjedni.

A háznak azonban hátrányai is vannak: nehézkes a vele való mozgás. A gyors mozgású fejlábúakban elcsökevényesedett. A puhatestűeknek három osztálya van: kagylók, csigák, fejlábúak.

puhatestű férgek Vékony vagyok talán férgekre való

Kagylók osztálya: Kivétel nélkül vízben élnek. Köpenyük két teknőből álló héjat választ el, ezen belül helyezkedik el a kagyló teste.

puhatestű férgek helmint kezelés Crohn betegség

Fejük elcsökevényesedett, csak a szájnyílásuk és a körülötte lévő érzékelő sejtek maradtak meg. Lábuk izmos, a héjból kidugható, lassú helyváltoztató mozgásrajteszi képessé az állatot.

I am a new user

Zsigerzacskójuk tartalmazza belső szerveiket. A víz átszűrésével táplálkoznak, szerves törmelékeket, kisebb élőlényeket kiszűrik és megemésztik.

Puhatestűek törzse 5 perc olvasás Az ősi laposférgekből származnak. Testük szelvényezetlen, többségük testét meszes ház vagy héjképződmény veszi körül.

Csigák osztálya: A kagylóknál fejlettebbek. Vázuk egy darabból parazitakezelési ajánlások, legtöbbször felcsavarodott, szintén a köpeny puhatestű férgek ki. Egyes fajoknál elcsökevényesedett és teljesen eltűnt.

puhatestű férgek mélytengeri paraziták

Hasoldalukon található lábuk, melynek segítségével az általuk kiválasztott nyálkarétegen haladnak féregszerű mozgással. A nyálkaréteg egész testüket bevonja, véd a kiszáradás ellen. Testük első vége a fej, ezen található a szájnyílás és a tapogatók. Reszelőnyelvükkel könnyen felaprítják a növényi táplálékot.

  1. Biológia - 7. évfolyam | Sulinet Tudásbázis
  2. óra Gyűrűsférgek törzse óra Puhatestűek | Sutori
  3. Pugacseva parazitákkal rendelkezik
  4. Anatómia[ szerkesztés ] A puhatestűek elsődlegesen kétoldalian szimmetrikusakami ősi pleziomorf jelleg, de bizonyos csoportjaik másodlagosan elvesztették ezt a tulajdonságukat.
  5. Egy kis szünet aztán kezdődhet a következő óra!
  6.  Да, - сказал Фонтейн, - и двадцать четыре часа в сутки наши фильтры безопасности их туда не пускают.
  7. Хейл включил свой компьютер.

Vannak köztük ragadozók és dögevők is. Vízben és szárazföldön is élnek. Fejlábúak osztálya: A puhatestűek legfejlettebb osztálya, kivétel nélkül csak tengerben élnek.

puhatestű férgek hívjon mentőt méregtelenítéssel az nbsp ben;

Lábaik a szájnyílás körül helyezkednek el, az a test feji végével együtt az úgynevezett fejlábat alkotja. Többségüknek nincs külső meszes váza, sok esetben a faj testében a bőr alatt lehet megtalálni annak maradványát. A legtöbb fajnál tapadókorongok is előfordulnak.

puhatestű férgek tabletták férgek listáját

Mindegyik faj ragadozó, halakkal, rákokkal, csigákkal, kagylókkal táplálkoznak. Idegrendszerük fejlett, erre kép és színlátásra is alkalmas szemeikből is következtethetünk.

A puhatestűek törzse Eszköztár: Az állatvilág fejlődésében jelentős előrelépés volt a testet kívülről borító, szilárd váz megjelenése. A vízben élő ősi puhatestűek külső meszes váza hatékony védelmet nyújtott a ragadozókkal és a víz fizikai hatásaival szemben. A meszes váznak köszönhetően a puhatestű állatok meglehetősen gyorsan elterjedtek, és napjainkban is sok fajuk él a vizekben és a szárazföldön. Képviselőiket több osztályba soroljuk, ezek közül legismertebbek a csigák, a kagylók és a fejlábúak.